Homoktövis

Tudta-e?

Homoktövis

Hippophae rhamnoides L.

Több féle homoktövis alfaj közül a Hippophae rhamnoides L. Európában és Ázsiában, évszázadok óta használják a hagyományon alapuló orvoslásban. A homoktövis egy tövises cserje, igénytelen növény, folyók mentén és homokos talajban is megél. A világ legtöbb homoktövis ültetvénye Kínában található, ahol a cserjét, talaj-és vízvédelemi célok mellett gyógyító tulajdonságai révén évszázadok óta használják. A homoktövis gyümölcsének színe a citromsárgától narancssárgáig változatos színösszetételt mutat. Minél nagyobb mennyiségben tartalmaz karotint, annál narancssárgább a termés. A betakarított gyümölcs meglehetősen savanyú, mivel kiemelkedő a C-vitamin tartalommal rendelkezik, amely a citrom C-vitamin tartalmának kb. tízszerese. E-vitamin tartalma is nagyobb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin koncentrációja.

Levelei 4–6 cm hosszúak, ezüstösen vagy rozsdabarnán pikkelyesek, később csaknem teljesen pikkely nélkülivé válnak. A levélnyél 1–3 mm hosszú, vagy a levelek ülők. A hajtások ugyancsak ezüstösek, gyakran tövisben végződnek. A virágok aprók, zöldesek, vörösbarnán pikkelyesek, egyivarúak. A termős virágok fürtökben állnak, míg a külön bokrokon fejlődő porzós virágok rövid füzérekben. A termések vöröslő narancssárgák, 6–8 mm hosszúak, savanykásak. Rokonával, a keskenylevelű ezüstfával(Elaeagnus angustifolia) könnyen összetéveszthető, de az egylaki, termései nagyobbak, halványsárga színűek és szürkén molyhosak, levele szélesebb, levélnyele is hosszabb, 4–6 mm-es.

A növény érdekessége, hogy a különböző növényi részek eltérő hatóanyag összetétellel bírnak, ezért a gyümölcs termése, levele, valamint a magjából kivont olaj eltérő hatóanyag összetevőkkel rendelkezik, így gyógyászati céljai is eltérőek.  A gyümölcs tartalmaz: A-, B 1 , B 12 , C-, E-, K vitaminokat és folsavat, flavonoidokat, likopint, karotinoidokat, és fitoszterolt. Antioxidáns összetétele tudományosan is igazolt immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, flavonoid tartalma szív érrendszeri problémák esetén javallott, valamint magas koleszterinszintet mérsékli. A növény magjából kivont olaj alkalmazása gyomor-bélrendszeri gyulladások, fekélyek esetén valamint égési sérüléseknél ajánlott.

190 biológiailag aktív komponenst tartalmaz.

Ivóléként fiatalító hatású, szinte újjászületik tőle az ember. Még a lombhullatás előtt a levelek begyűjtéséből teát készíthetünk, ami egy általános felerősítő (roboráló) hatással bír.

Gyógyhatásai:

  • immunrendszer erősítő
  • fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő
  • gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat
  • zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, segít az optimális testsúly megtartásában, mivel elsősorban a májat regenerálja, tisztítja
  • gyomor- és nyombélfekélyre, hasnyálmirigyre kedvezően hat
  • hatásos a korai érelmeszesedés kezelésére
  • meghűléses betegségek megelőzésére kiváló a magas C-vitamin tartalma miatt
  • Béta-karotint, F-, E-, és B-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot és cinket tartalmaz.

Miért került a kozmetikumokba?

  • gazdag zsírokban, karotinoidokban, E-vitaminban
  • elősegíti a sebek hámosodását és gyógyulását
  • gyógyítja az égési és fagyási sebeket, bőrfertőzéseket
  • gátolja a hajhullást és a ráncok kialakulását
  • erősíti a kötőszövetet, így csökkenti a narancsbőr kialakulását
  • magas olajtartalma miatt gyulladások és fekélyek kezelésére is használható.